Kövesdi Krisztián
okl. építész tervező művész, építészmérnök
(műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető)
Mobil: +36 20 312-6750
6723 Szeged, Hont Ferenc u. 8./a II. em. 5.
Iroda: 6720 Szeged, Arany János u. 7.

Amiben segíteni tudunk:

Komplex tervezés a gondolattól a megvalósításig. Szakági közreműködések. (statika, gépészet, elektromos, energetika, környezet, technológia...stb)

Üdvözlöm honlapomon

Kövesdi Krisztián építész vagyok, 1979.-ben születtem, Szegeden élek. A pécsi PTE-PMMK egyetemen végeztem főiskolát, később egyetemet. Gyermekkoromban eldöntöttem, hogy építész leszek, persze akkor még nem tudtam, hogy ez pontosan mit is jelent. Az évek során magtapasztaltam, hogy a "házépítés" nem is olyan egyszerű dolog. A házhoz szükség van építészre, kivitelezőre és természetesen beruházóra. Ezen szakmákkal, közösségekkel együtt kell dolgozni a kívánt cél eléréséhez. Manapság sajnos ez nem mindig megy.

Fontos, hogy az építész az első gondolat mellett ott legyen, javasoljon és a szakmája segítségével még többet tudjon kihozni az egyszerű ötletekből. Véleményem szerint az ötlet megszületése után feltétlen szükséges szakember segítségét kérni. Nem vagyunk csodabogarak, csak az elődeinktől megtanult, átöröklődött tudást tudjuk segítségül hívni a mai modern feladatok megoldásához. Ez az alkótói munka ugyanazon a művészet egysége, mint mikor a kőművesmester atéglákat egymás mellé rakja és a gépész hornyot vés. Olyat hozunk létre ami még nem létezik. Ezt a nem létezőt kell úgy megvalósítani, hogy a megrendelő később élvezze és szeresse. Természetesen a kor megbecsülése is fontos. Ne feledkezzünk el közen az értékvédelemről (akár napi, akár történeti), amikor nem egy újat hozunk létre, hanem egy meglévőt óvunk meg és örökí mentünk át. Az eféle munkáknál bizony ne felejtsük el, hogy emnnyire fontos az örökség. Tanuljunk belőle, tanuljunk tőle.
Meg kell szoknunk, hogy a döntés nem csak tőlünk építészektől függ, a társadalomnak is állást kell foglalni. Az érték nem csak magánvéleményen alapul.
Az egyensúly: az élet valahogy így működik. Mindig az fránya mérleg akar kiegyenlítődni. Ezt bárhol megtapasztalhatjuk. Akarhatunk mi modernet, kirakatot, de a közösség, az élet alakítja ki úgyis a végeredményt. Ha egy adott környezetbe nem illő alkotás születik, akkor maga akörnyezet fogja átalakítani a "művet".
A szimmetria: sokat gondolkodtam, hogy mit is jelent számomra ez a szó. Valahogy a mindig a tengely jut eszembe. De jó ez így. Ez a természetes. Nem tudjuk. A természet szimmetriában alkot, az egyensúly is törekszik kialakítani ezt az állapotot. Ha nagy összefüggésben vizsgáljuk a dolgokat, akkor látjuk, hogy a föld , az ember, az állat, a növény mind ilyen, de ha közelről megnézzük pl.: az emberi arcot, "hibákat" vélünk felfedezni. Lehet, hogy ez így jó, lehet, hogy a természet direkt iktatta be ezeket, de nem is biztos, hogy hiba. A változatosság, a sokszínűség. Törekszik a tengelyes megvalósításra, de nem tökéletesen. Lehet. Érdemes megvizsgálni a Venturi házakat.
Mi a feladatunk? Egyensúyi állapotot létrehozni, szimmetriát megvalósítani, szigorú rendet teremteni?-nem tudom. Az alkotásnál törekedni kell a már meglévő tapasztalatokra, úgy, hogy az új felé is nyitni kell.
Az emberi működés: a lét egy rendszer, testi működés és egy gondolati világ kinyílása. Ismét vissza kell kanyarodnom a szimmetriához. Két kéz, két láb, két fül, két tüdő és egy szív, érdekes. (természetesen ezt lehet még tovább sorolni....de elég most ennyi.). Két agyfélteke, de a gondolat az egy. ha belegondolunk a látvány is egy, de a két szem a két aggyal egyet csinál. Játszik velünk a teremtés. Két torony egy váron? A templomok? Oda csak egy jut? Miért?
Az agyunk úgyis kiegészít mindent. Ha valami hiányzik, az agy megpróbál létrehozni egy kiegészített képet.
Az arányok: leírni ezt nem lehet. A nagy elmélkedők találtak rá megoldásokat. Megtekintünk, gondolkodunk és jellemzünk. A végeredmény lesz véleményünk. Egyszóval mindenki a saját kialakult értékrendje alpaján alakítja ki álláspontját. (lehet ez természetes arány, megszokott, emberi lépték..stb). Van és kész. Van.